D&B GROUP – ÉPÜLETGÉPÉSZ TERVEZÉS ÉS KIVITELEZÉS

Épületgépészeti automatizálás

Az oldal szerkesztés alatt

Épületgépészeti automatizálás

Épületgépészeti automatizálás


Miért van szükség a gépészetben automatikára?

Az épületautomatizálás manapság sem olcsó, éppen ezért mi olyan megoldásokat kínálunk Önnek, amely lényegesen olcsóbb a gyári automatikánál, felprogramozása egyszerű, tehát gyorsan beüzemelhető. Családi házi és ipari környezetben is alkalmazhatóak, gyakorlatilag korlátlan mennyiségű kimeneti és bemeneti paraméterekkel rendelkezhetnek.
Alapvetően az automatizálással még egy korszerűtlen gázkazános rendszert is költséghatékonyabbá lehet tenni. Az alapvető különbség az alábbiakkal leírható:
Egy hagyományos rendszer, ahol időjárás függő hőmérséklet szabályzás nélkül üzemel a kazán, a kívánt belső hőmérséklet elérése után leáll a gázkazán. De a termosztátok pontatlansága miatt ilyenkor már a helyiség túlfűtött lesz. Tehát a lekapcsolt gázkazánban elkezd lehűlni a közeghőmérséklet (fűtővíz), és amikor a tartani kívánt helyiséghőmérséklet alá esik a levegő hőmérséklet, újra elindul a kazán. Ilyenkor a kazánban vizet, a rendszerben kihűlt vizet újra fel kell melegíteni, hogy majd hőt tudjon leadni.
Ez a szakaszos szabályozás nagyon rossz hatásfokúvá teszi a rendszert. Automatizálással elérhetővé válik egy kiegyensúlyozott állapot, akár alacsonyabb hőmérsékleten lehet tartani a kazán víz hőmérsékletét, és a szekunder oldali fűtési rendszert időjárástól függővé lehet tenni. Ilyenkor a szekunder oldali vízhőmérsékletet keverőszelepekkel állítják elő, ami így eltér a kazánban előállított vízhőfoktól. Már ezzel a megoldással költséghatékonyabban lehet fűteni.

Amennyiben a szekunder oldali szabályozást kondenzációs üzemű gázkazánnal, hőszivattyúval, biomassza kazánnal párosítjuk, rendkívül energiatakarékos fűtési rendszert tudunk kiépíteni.

Az alapvető különbségeket szeretnénk megemlíteni a szabályozás és a vezérlés között, melyet a teljesség igénye nélkül írunk le, említés célzattal.

Szabályozás és vezérlés az épülegépészetben

Szabályozás és vezérlés az épülegépészetben

Szabályozás

A szabályozás úgynevezett zárt hatásláncú irányítás – látható, hogy a szabályozott jellemző a visszacsatolás eredményeként hatással van a szabályozó bemenetére, ahol összehasonlításra kerül a kívánt (beállított) értékkel és az eltérésnek megfelelően befolyásolja a szabályozó kimeneti jelét. Leggyakoribb példa a hőmérséklet-szabályozás, a folyamat sorban: kívánt hőmérséklet beállítása – szobatermosztát – kazán – szobahőmérséklet. A szobahőmérséklet, mint szabályozott jellemző visszacsatolódik, hiszen a termosztát hőérzékelője a szobában van, ahol várjuk a változást.

Szabályozás

Szabályozás

Vezérlés

A vezérlés úgynevezett nyitott hatásláncú irányítás – látható, hogy a vezérelt jellemző változásainak nincs hatása a vezérlésre, tehát nincs visszacsatolás. Ilyen például egy világítás kapcsoló. Tehát mivel az épületautomatizálásban mindig szükség van visszacsatolásra, a vezérelt jel változására, sosem beszélhetünk vezérlésről. A legegyszerűbb irányítástechnikai beavatkozást is szabályzásnak tekintjük az épületgépészeti automatizálásban.

Vezérlés

Vezérlés

Épületgépészeti automatizálás eszközei

EATON épületgépészeti automatizálás eszközök:

Hamarosan feltöltésre kerülnek az eszközök…

HONEYWELL épületgépészeti automatizálás eszközök:

Hamarosan feltöltésre kerülnek az eszközök…

Computherm szabályozó eszközök:

Ez egy rendkívül alacsony árú, ON-OFF jelek kiadásával működő szabályozó család. Ezt a megoldást úgynevezett “válságmegoldásként” lehet kezelni, és abszolút megalapozott a szerepe az épületgépészeti automatizálásban. Komplex megoldást nyújt termékeivel a szobatermosztáton keresztül a vezeték nélküli 4 körös zónavezérlőkig. Szelepmozgató motorokat, merülőhüvelyes termosztátokat biztosít a tervezéshez és a kivitelezéshez egyaránt. Egy ilyen megoldással 3 körös fűtési rendszerhez, segédenergia nélküli keverőszelepekkel, váltószelep vezérlésekkel 100.000Ft alatti bekerülési költség becsülhető.

Computherm Q8RF rádiófrekvenciás zónaszabályozó szett (1 db központi egység és maximum 4 szobatermosztát zónánként)

Computherm_Q8RF_szett

 Computherm Q7 termosztát 

Computherm_Q7_term

A fentebbi eszközökkel, és kiegészítő merülőhüvelyes termosztátokkal egészen jó vezérlést lehet lehet összehozni, de ilyenkor elengedhetetlenek a segédenergia nélküli termosztatikus keverőszelepek, melyekkel egy előre beállított hőmérsékletet lehet tartani a hőleadó oldalon.