D&B GROUP – ÉPÜLETGÉPÉSZ TERVEZÉS ÉS KIVITELEZÉS

Faelgázosító kazán

Első körben tegyünk különbséget a korábbi fatüzelésű kazánok és a napjainkban alkalmazott korszerű faelgázosító berendezések között. Egy hagyományos fatüzelésű berendezés égéstermékének 60%-a gáznemű anyag, ami a kéményen keresztül magas hőmérsékleten távozik. Ezek az égések szabályozatlan égések: rövid idő alatt ellobban a fa, közben az égéshő egy részét átadja a fűtési víznek, a többi része veszteség. Ezeknek a kazánoknak a hatásfoka 40-50%. A magas hőmérsékletű (350-400°C) füstgáz egy része a kéményen távozik.

Hogyan működik a faelgázosító kazán?

A faelgázosító kazánoknak az égéstere két részből áll. A felső részébe a faanyagot rakjuk, ahol elsődlegesen a nedvességtartalom eltávozása kezdődik meg normál égéshez szükséges levegőmennyiséggel. Ezt az égési formát „fordított” égésnek is nevezhetjük, hiszen fentről-lefelé halad. Célszerű minél kisebb nedvességtartamú faanyagot alkalmazni a kisebb energiafelhasználás érdekében. A fa alacsony oxigénszint mellett kigázosodik, majd ezeket a forró gázokat alulról a tűztérbe vezetve magas oxigéntartalommal elégeti a kazán. Ez a kazán elsődleges célja. Ez azért előnyös, mert nyílt égésnél olyan gázok és éghető anyagok vesznek kárba, amelyekből nem lehet már energiát nyerni. Ezzel szemben zárt térben kisebb mennyiségű levegővel intenzívebb füstöt nyerhetünk, amely különböző összetevőjű éghető gázokkal rendelkezik.  A levegő összmennyisége a kazánban 1:2 arányban oszlik meg a felső és alsó rész között.

faelgazositó kazán

faelgazositó kazán

A leghatékonyabb üzemelés akkor érhető el, ha a kazán a puffertárolóra tud rádolgozni, amit megfelelő méretűre kell megválasztani. A puffertartályokra azért van szükség, mert ezzel elkerülhető, hogy a termelt hőt – amire már nincsen szükség a fűtési rendszer felfűtése után – be lehessen tárazni egy tárolóba. Csakis a tároló méretétől függ, hogy mennyi magas hőmérsékletű vizet tudunk “elraktározni”. Természetesen mindig kompromisszumot kell kötnünk, hiszen családi házak esetén nincs korlátlan rendelkezésre álló terünk.